Sú rastlinné oleje pre vás škodlivé? Toto ukazuje veda.

Sú rastlinné oleje pre vás škodlivé? Toto ukazuje veda.

Oleje zo semien, ako je repkový a slnečnicový olej, sa bežne používajú v spracovaných potravinách, napríklad v pečive. Niektorí influenceři z oblasti wellness tvrdia, že semenným olejom sa vyhýbajú, pretože omega-6 mastné kyseliny v týchto olejoch sú údajne toxické a zápalové.

Robert F. Kennedy, Jr., kandidát na ministerstvo zdravotníctva pod Trumpovou administratívou, tiež obvinil semenné oleje ako jednu z "príčin obezity" v príspevku na Instagrame.

Používatelia sociálnych médií často označujú semenné oleje ako "Osem nenávisti". Do tejto skupiny patria repkový, kukuričný, sójový, slnečnicový, bavlníkový, svetlicový, hroznový a ryžový olej. Kritici semenných olejov často zverejňujú videá z potravín, kde nabádajú sledovateľov, aby sa vyhýbali výrobkom obsahujúcim tieto oleje.

Pre mnohých ľudí je však ťažké sa semenným olejom vyhnúť. Sú rozšírené v potravinárskom dodávateľskom reťazci USA, najmä v spracovaných potravinách, ktoré tvoria 60 % typickej americkej stravy. Bežné výrobky ako čipsy, popcorn a chlieb často uvádzajú na etikete slnečnicový alebo sójový olej.

"Mnohé veľmi spracované potraviny majú nižšiu nutričnú hodnotu, ale olej samotný bol skutočne démonizovaný," povedala Judy D. Simon MS, RD, CD, registrovaná dietológka na Univerzitnom zdravotníckom centre Washington v rozhovore pre Verywell.

McDonald's pripravuje svoje hranolky v zmesi repkového oleja, ale RFK Jr. podporoval návrat k hovädziemu tuku, ktorý sa používal do roku 1990. "Táto zmena bola urobená kvôli tomu, že nasýtené živočíšne tuky sa považovali za nezdravé," povedal Kennedy v príspevku na Instagrame. Nadmerná konzumácia nasýtených tukov môže zvýšiť hladinu "zlého" cholesterolu, čím sa zvyšuje riziko srdcových chorôb a mŕtvice.

Aj keď sa úplne vyhýbate rýchlemu občerstveniu, môže byť ťažké sa semenných olejom vyhnúť. Ale je vôbec potrebné vyhýbať sa semenným olejom na udržanie zdravej stravy?

Diétne tuky a oleje obsahujú zmes zdravých tukov - polynenásýtené a mononenasýtené - a menej zdravých nasýtených tukov. Polynenásýtené tuky zahŕňajú omega-3 a omega-6. Mastné ryby obsahujú viac omega-3, zatiaľ čo semenné oleje obsahujú viac omega-6.

Diétne smernice pre Američanov odporúčajú znížiť príjem nasýtených tukov v prospech nenasýtených tukov. Americká asociácia srdca taktiež odporúča konzumovať mononenasýtené a polynenásýtené tuky, ako sú tie zo semenných olejov, orechov a tofu, namiesto nasýtených alebo trans-tukov.

"Výskum ukázal, že konzumácia týchto polynenásýtených typov tukov je spojená s nižším rizikom úmrtia na kardiovaskulárne ochorenia a rakovinu, a teda má pozitívne zdravotné prínosy," povedala Simon.

Na rozdiel od tvrdení na sociálnych médiách štúdie ukázali, že strava obsahujúca kyselinu linolovú, hlavnú omega-6 v semenných olejoch, nezvyšuje zápalové markery v krvi. Kyselina linolová môže v skutočnosti pomôcť znížiť riziko srdcových chorôb.

"Obavy o omega-6 látky, ktoré spôsobujú zápal, sú často preceňované a nie sú silne podporené veľkými dôkazmi," povedala Grace Derocha, RDN, CDCES, MBA, registrovaná dietológka v Detroite a hovorkyňa Americkej akadémie výživy a dietetiky.

Oxidácia je ďalším dôvodom, prečo sa niektorí ľudia rozhodnú vyhnúť sa semenným olejom. Tepelné a svetelné podmienky môžu spôsobiť oxidáciu nenasýtených mastných kyselín a produkciu voľných radikálov. Nenasýtené mastné kyseliny, obzvlášť kyselina linolová, oxidujú rýchlejšie ako nasýtené tuky.

"Oxidované tuky môžu vytvárať potenciálne škodlivé vedľajšie produkty, ale toto riziko možno zmierniť použitím spôsobov varenia, ako je rýchle osmaženie na miernom ohni, vyhnutie sa dlhodobému vysokej teplote pri smažení a správnym skladovaním olejov," povedala Derocha.

Semenné oleje, ako všetky tuky, poskytujú 9 kalórií na gram, zatiaľ čo zdroje bielkovín a sacharidov poskytujú 4 kalórie na gram.

"Nadmerná konzumácia kaloricky hustých potravín, vrátane tých, ktoré obsahujú semenné oleje, môže prispieť k kalorickému nadbytku a následne k nárastu hmotnosti," povedala Derocha. Avšak dôkazy nepodporujú obviňovanie semenných olejov samotných.

"Mnoho kritiky semenných olejov pramení z ich rozšíreného použitia v veľmi spracovaných potravinách, ako sú vyprážané pochutiny, pečivo a rýchle jedlá, ktoré sú vysokokalorické, málo výživné a ľahko sa prejedajú. Je to celkový charakter stravy, nie prítomnosť semenných olejov, ktorý prispieva k priberaniu," povedala Derocha.

Používanie hovädzieho tuku, ako to navrhol RFK Jr., je tiež možnosťou. Hovädzí tuk je typ spracovaného tuku vyrobeného varením mastných tkanív z kráv. Obsahuje predovšetkým nasýtené a mononenasýtené mastné kyseliny a len malé množstvo polynenásýtených tukov.

Semenné oleje obsahujú nízke množstvo nasýtených tukov. Jedna polievková lyžica repkového oleja obsahuje menej ako 1 gram nasýteného tuku, rovnako ako jedna polievková lyžica slnečnicového oleja obsahuje 1.36 gramu, ale jedna polievková lyžica hovädzieho tuku má viac ako 6 gramov nasýteného tuku. Inými slovami, 3 polievkové lyžice hovädzieho tuku by takmer dosiahli odporúčaných 20g nasýteného tuku na deň. Americká asociácia srdca odporúča udržiavať denný príjem nasýtených tukov ešte nižší, neprekračujúc 13g.

"Tuk je tepelne stabilnejší vďaka vysokému obsahu nasýtených tukov, ktoré sú odolné voči oxidácii pri smažení," povedala Derocha. "Zatiaľ čo oxidácia je menšia, vyšší obsah nasýtených tukov nemusí zodpovedať srdcovo-zdravotným smerniciam, ak sa konzumuje vo veľkých množstvách v priebehu času."

Ľudia, ktorí chcú vyhnúť semenným olejom, majú iné možnosti, ako napríklad olivový, avokádový a arašidový olej s vyšším obsahom mononenasýtených tukov. Tieto oleje sú však zvyčajne drahšie ako semenné oleje.

Aj keď bolt semenných olejov, ako repkového a slnečnicového oleja, bol kritizovaný na sociálnych médiách, výskum ukazuje, že obsahujú prospešné polynenásýtené tuky, ktoré môžu podporiť zdravie srdca, ak sú konzumované s mierou. Namiesto úplného vynechania semenných olejov sa sústreďte na vyváženú stravu s minimálne spracovanými potravinami a rôznymi zdravými tukmi.