Prečo „strava založená na živočíšnych produktoch“ vzbudzuje obavy o zdravie podľa dietológov

Prečo „strava založená na živočíšnych produktoch“ vzbudzuje obavy o zdravie podľa dietológov

Strava založená na živočíšnej strave je najnovším diétnym trendom na sociálnych médiách. Ľudia tvrdia, že tento mäsový spôsob stravovania im pomáha schudnúť a cítiť sa zdravšie.

Táto obmedzujúca diéta je podobná známemu karnivorskému spôsobu stravovania a zameriava sa na konzumáciu hlavne živočíšnych produktov, vrátane mäsa z pastvín, orgánového mäsa ako je pečeň, vajec a mliečnych výrobkov. Ovocie a zelenina sú obvykle zahrnuté v menšom množstve.

Zatiaľ čo používatelia sociálnych médií tvrdia, že konzumácia veľkého množstva bielkovín a tukov pri obmedzenom prijme sacharidov pomáha pri chudnutí a zdraví, registrovaní dietológovia majú obavy.

Podľa odborníkov, iné populárne diéty s vysokým obsahom bielkovín a tukov a nízkym obsahom sacharidov, ako sú Atkinsonová diéta, paleo diéta a keto diéta, sú často ťažké na dodržiavanie a môžu spôsobiť iné zdravotné problémy.

Existujú zdravotné riziká s diétou založenou na živočíšnej strave?

Skrátka, áno. Diéty založené na živočíšnej strave sú spojené s rôznymi nežiaducimi zdravotnými účinkami, vrátane zvýšeného rizika rakoviny, nedostatku vitamínov, srdcových chorôb a obezity.

Ako povedala odborníčka Beth Czerwony, MS, RD, LD, „pri pohľade na akúkoľvek stravu zahŕňajúcu výlučne jednu skupinu potravín je viac nevýhod než výhod.“

Prehľad výskumu z roku 2023 publikovaný v Journal of Cardiovascular Development and Disease zistil, že všeobecne diéty s nízkym obsahom sacharidov a vysokým obsahom živočíšnych bielkovín sú spojené so zvýšeným rizikom srdcových ochorení.

Podľa správy, ľudia na týchto obmedzujúcich diétach sú viac náchylní k zvýšenému LDL, „zlému“ cholesterolu, poškodenej cievnej funkcii a zápalom v porovnaní s ľuďmi stravujúcimi sa jedlom s vyšším obsahom nespracovaných sacharidov, ako sú fazuľa či strukoviny.

Navyše, prakticky všetky hlavné zdravotné organizácie, vrátane Amerického srdcového združenia, varujú pred pokusmi s týmito obmedzujúcimi živočíšnymi diétami.

„Hlavným problémom týchto diét je, že obsahujú veľa nasýtených tukov, ktoré sú priamo spojené so srdcovými chorobami, nielen preto, že zvyšujú cholesterol, ale tiež zvyšujú zápalovú reakciu v tele,“ povedal odborník Rami Salim Najjar, PhD.

Obmedzujúca strava vás tiež vystavuje iným zdravotným problémom, ako je skorbut, zápcha a nedostatok esenciálnych mastných kyselín, čo ovplyvňuje zdravie mozgu.

Môže diéta založená na živočíšnej strave pomôcť schudnúť?

Aj keď tieto diéty môžu pomôcť pri chudnutí, nemusí to byť z telesného tuku.

V roku 2015 štúdia porovnala ľudí na diétach s vysokým obsahom tukov a nízkym obsahom sacharidov s ľuďmi na dietach s vyšším obsahom sacharidov a nízkym obsahom tukov. Výskumníci zistili, že tí na diéte s vysokým obsahom tuku stratili menej telesného tuku ako druhá skupina. Avšak, stratili viac telesnej hmotnosti celkovo.

Skupina s vysokým obsahom tuku a nízkym obsahom sacharidov stratila viac svalovej hmoty. „Nie je to nutne svalstvo. Môže to byť aj voda. Ale ľudia na diéte s nízkym obsahom tuku skutočne stratili viac telesného tuku.“

Existuje lepší spôsob stravovania?

Vzhľadom na to, aké obmedzujúce sú diéta na báze živočíšnych produktov a iné im podobné, Czerwony odporúča "vrátiť sa k základom" pre zlepšenie zdravia. To zahŕňa:

„Preukázalo sa, že diéty založené na živočíšnych produktoch zvyšujú riziko chorôb, zatiaľ čo konzumácia rôznych potravín zo všetkých skupín potravín pomáha pri znižovaní váhy, srdcových chorôb, a zlepšuje zdravie čriev a kontrolu hladiny cukru v krvi,“ povedala Czerwony.

A nezabúdajte na výhody konzumácie viac vlákniny, povedal Najjar. Vláknina sa nachádza v celých, nespracovaných rastlinných potravinách, ako sú sladké zemiaky, fazuľa a hnedá ryža.

„Čím viac vlákniny zjete, tým nižšie je vaše riziko úmrtia z dôvodu akejkoľvek chronickej choroby,“ dodal Najjar. „A vláknina je tým, čo chýba 97% krajiny.“

Diéty založené na živočíšnych produktoch sú podobné iným diétnym režimom s vysokým obsahom bielkovín a nízkym obsahom sacharidov, ako sú karnivorská diéta a keto diéta. Aj keď niektorí ľudia pri tomto spôsobe stravovania stratia na váhe, môže tiež zvýšiť riziko zdravotných problémov, ako sú srdcové ochorenia. Odborníci odporúčajú vyváženú stravu s ovocím, zeleninou a chudými bielkovinami, so zameraním na dostatok vlákniny.