
Horúca čokoláda má byť sladkou pochúťkou. Avšak teraz sa používatelia sociálnych médií snažia jej dať zdravšiu, vysokoproteínovú podobu s prekvapivou ingredienciou: kostným vývarom.
"Hoci som bol skeptický, musím priznať, že to bolo celkom dobré," povedal autor kuchárskej knihy Arash Hashemi v jednom videu po ochutnaní horúcej čokolády s kostným vývarom.
V inom videu nazvala autorka bezlepkových receptov Mary Smith tento nápoj "taký chutný a luxusný" a poznamenala, že obsahuje 26 gramov bielkovín.
Pri všetkých online debatách o horúcej čokoláde s kostným vývarom a jej sesternici, proteínovej horúcej čokoláde, je táto zmes skutočne chutná a zdravá? Registrovaní dietológovia to rozobrali.
Čo je horúca čokoláda s kostným vývarom?
Presné recepty sa mierne líšia v závislosti od toho, kto pripravuje horúcu čokoládu s kostným vývarom. Avšak, food influencerka Fallon Danae Lee tvrdí, že je pôvodnou tvorkyňou tohto receptu:
- 125 ml neochuteného kuracieho kostného vývaru
- 250 ml plnotučného mlieka (alebo 60 ml šľahačky a 125 ml mlieka)
- 2 polievkové lyžice javorového sirupu
- 1–2 polievkové lyžice kakaového prášku
- troška vanilky
- štipka morskej soli
- voliteľne lyžica kolagénu
Pre tých, ktorí sa vyhýbajú mlieku, môže recept obsahovať aj 125 ml kokosového mlieka plnotučného a 125 ml vody namiesto mlieka. Avšak, iné recepty obsahujú aj čokoládové lupienky, monk fruit a ďalšie úpravy. Proteínová horúca čokoláda je variáciou vyrobenou s proteínovým čokoládovým práškom.
Je to dobrá náhrada jedla alebo desiata?
Všeobecne sa dietológovia zhodujú, že horúca čokoláda s kostným vývarom nie je dobrá náhrada jedla.
"Kvôli variabilite receptov sa aj nutričný obsah týchto nápojov výrazne líši," povedala Stephani Johnson, DCN, RDN, externá profesorka na Katedre klinických a preventívnych výživových vied na Rutgers University. "Obsah bielkovín v nápoji závisí od množstva použitého kostného vývaru alebo mlieka, ako aj od toho, či je pridaný kolagén."
Johnson tiež poukazuje na to, že mnohé nemliečne nápoje, vrátane ovseného, kokosového a mandľového mlieka, poskytujú málo bielkovín. "Okrem toho, niektoré z receptov sú oveľa luxusnejšie, obsahujú šľahačku alebo pridávajú šľahanú smotanu navrch," čo výrazne zvyšuje obsah nasýtených tukov, dodala.
Počet kalórií sa môže tiež dramaticky líšiť, od 150 do 200 kalórií na porciu až po 500 až 600 kalórií na nápoj, povedala Johnson.
A potom je tu cukor. Dve polievkové lyžice javorového sirupu vás blížia k odporúčanému dennému množstvu pridaných cukrov z Pokynov pre výživu pre Američanov.
Avšak, ak je vaša horúca čokoláda s kostným vývarom pripravená s ingredienciami s nižším obsahom nasýtených tukov a kalórií, Johnson povedala, že môže slúžiť ako desiata alebo zdravšia alternatíva k tradičnej horúcej čokoláde.
Mali by ste vyskúšať vysokoproteínovú horúcu čokoládu?
"Toto môže byť skvelá možnosť pre niekoho, kto naozaj bojuje s dosahovaním bielkovinových cieľov a má obmedzenú stravu," povedala Emily Gelsomin, RD, vedúca klinická dietetička na Massachusetts General Hospital. "Avšak, všeobecne by som to väčšine ľudí pravidelne neodporúčala."
Hoci je kostný vývar často ospevovaný pre svoj vyšší obsah bielkovín, Gelsomin poukázala na to, že množstvo bielkovín v jednom pohári kostného vývaru je nižšie ako to, ktoré sa nachádza v mnohých jedno-porcových grécky jogurtoch. Ak je dôležitý bielkovinový príjem, konzumácia gréckeho jogurtu alebo iného zdroja makroživín môže byť zdravšia.
Ďalší problém? Nemusí chutiť dobre. "Nie všetko musí byť 'zdravotne vylepšené', aby bolo príjemné," povedala Alison Kane, RDN, registrovaná dietetička z Massachusetts General Hospital.
"Často sa snažíme urobiť z každého jedla alebo nápoja to najzdravšie možné v dnešnej wellnesse riadenej kultúre sociálnych médií," dodala, "ale realita je taká, že jedlo je viac než len živiny. Je to aj o pôžitku, sociálnom prepojení a pohodlia."
Príprava vašej horúcej čokolády s kostným vývarom môže pomôcť pridávať viac bielkovín do vášho nápoja. Avšak, dietológovia povedali, že by to nemala byť považovaná za náhrada jedla. Ak si chcete tradične vychutnať horúcu čokoládu, nie je dôvod, prečo to neurobiť.