Pitie takéhoto množstva kávy môže pridať takmer 2 zdravé roky do vášho života, zistila štúdia.

Pitie takéhoto množstva kávy môže pridať takmer 2 zdravé roky do vášho života, zistila štúdia.

Podľa novej recenzie publikovanej v časopise Ageing Research Reviews, pitie troch šálok kávy denne môže predĺžiť obdobie bez vážnych ochorení takmer o dva roky.

Výskumníci z Univerzity Coimbra v Portugalsku analyzovali 85 štúdií po celom svete, skúmajúcich vplyv kávy na zdravie. Analýza naznačuje, že tri šálky kávy denne sú spojené s dodatočnými 1,84 rokmi života bez závažných ochorení.

Predchádzajúce štúdie ukázali, že káva môže predchádzať infarktom a znižovať riziko ochorení pečene. Výskumníci uviedli, že konzumácia kávy tiež znižuje riziko chorôb bežných u starších ľudí, vrátane srdcových chorôb, mŕtvice, respiračných ochorení, niektorých druhov rakoviny, cukrovky, demencie, depresie a slabosti.

Štúdiu financoval Inštitút pre vedecké informácie o káve (ISIC), nezisková organizácia, ktorá má ako členov mnoho kávových spoločností.

Podľa Rodiga Cunhu, PhD, spoluautora recenzie a profesora neurovedy na Univerzite Coimbra, antioxidanty v káve môžu znižovať chemickú degradáciu buniek a umožňujú lepšie zotavenie buniek po vystavení škodlivým účinkom, ako je zápal.

Na základe recenzie výskumníci uviedli, že výhody kávy môžu pochádzať z jej zmesi viac ako 2 000 potenciálne bioaktívnych zlúčenín. Patria sem polyfenoly, ktoré sú spojené so znížením zápalu a reguláciou produkcie inzulínu.

„Hoci obe kofeínové a nekofeínové zložky kávy môžu pomôcť predĺžiť zdravé obdobie života, stále je veľa toho, čo nevieme o presných mechanizmoch, ktoré hrajú úlohu v tom, ako tieto zložky pôsobia,“ uviedli autori.

Genetické faktory tiež ovplyvňujú rozsah účinkov kávy na zdravie. Niektorí ľudia môžu účinky kávy pociťovať rýchlejšie, uviedol Cunha.

Táto práca môže byť vnímaná ako „akumulácia dostupných dát o rôznych procesoch starnutia,“ ale presný mechanizmus, ako káva môže zlepšiť dlhovekosť, je stále neznámy, povedala Shannon Kilgore, MD, neurolóžka z Veterans Affairs Health Care System v Palo Alto, Kalifornia a z Stanford University School of Medicine.

Nedávna panelová diskusia usporiadaná Americkou lekárskou asociáciou (AMA) naznačila, že nefilterovaná káva, ako je French press a espresso, je spojená s malým zvýšením LDL cholesterolu, tiež známeho ako "zlý" cholesterol.

To môže byť preto, že filtrovaná káva odstraňuje veľkú časť kafestolu, prírodnej zlúčeniny v káve, ktorá môže zvýšiť hladinu cholesterolu v krvi, vysvetlil Stephen Devries, MD, člen panelu a preventívny kardiológ a výkonný riaditeľ vzdelávacej neziskovej organizácie Gaples Institute v Chicagu.

Dve až tri šálky kávy denne sa zdajú poskytovať určité zdravotné výhody, povedala Kilgore. Avšak spôsob prípravy, praženie a druh kávových zrniek môžu ovplyvniť množstvo kofeínu v káve.

Autori štúdie uviedli, že Európsky úrad pre bezpečnosť potravín považuje za miernu a bezpečnú dávku pre väčšinu dospelých až 400 mg kofeínu denne — asi päť šálok kávy. Americký úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) má rovnaký limit, ale odporúča, aby ľudia, ktorí sú tehotní, dojčia alebo majú zdravotné problémy ovplyvnené kofeínom, konzultovali svojho lekára.

Cunha uviedol, že starší dospelí by nemali zvyšovať svoju konzumáciu kávy, aby zlepšili svoje zdravie. Príliš veľa kofeínu môže viesť k príznakom ako búšenie srdca, vysoký krvný tlak a úzkosť.

FDA tiež varuje pred nadmernou konzumáciou kofeínu, najmä ak ste naň citliví. Energetické alebo proteínové tyčinky, zmrzlina, žuvačky, doplnky stravy a niektoré voľnopredajné lieky už môžu obsahovať kofeín ako pridanú zložku.

„Nie je žiadny rozdiel v tom, ako vaše telo spracováva alebo aká je bezpečnosť medzi kofeínom, ktorý sa prirodzene vyskytuje v káve a čaji, a tým, ktorý sa pridáva do produktu, takže si dávajte pozor na všetky zdroje kofeínu vo vašej strave,“ uviedlo FDA.

Hoci bezkofeínová káva a čaje obsahujú menej kofeínu ako kofeínová káva, stále obsahujú určité množstvo kofeínu.

Nová štúdia naznačuje, že pitie až troch šálok kávy denne môže prinášať zdravotné výhody, ako je zníženie rizika chronických ochorení a predĺženie obdobia bez závažných chorôb takmer o dva roky. FDA odporúča obmedziť príjem kofeínu na 400 mg denne a byť opatrný na skrytý kofeín v potravinách, nápojoch a liekoch. Ak ste tehotná, dojčíte alebo máte zdravotný problém, konzultujte svoje možnosti konzumácie kávy so svojím lekárom.