
Rybí olejové doplnky môžu podľa nedávnej štúdie publikovanej v International Journal of Cancer pomôcť znížiť celkové riziko vzniku rakoviny.
Vedci vo Veľkej Británii analyzovali údaje od viac ako 250 000 ľudí, ktorí podstúpili krvné testy na meranie hladín omega-3 a omega-6 mastných kyselín. Účastníci boli sledovaní viac ako desať rokov.
Vyššie hladiny omega-3 a omega-6 boli spojené so znížením celkového rizika rakoviny. Kým individuálne zníženie rizika sa zdá byť mierne, malé zlepšenia v širokých populáciách môžu priniesť významné zdravotné výhody.
Ľudia s vyššími hladinami omega-3 mali nižšie riziko rakoviny hrubého čreva, žalúdka a pľúc, a tiež nižší výskyt iných rakovín tráviaceho traktu, podľa Yuchen Zhang, hlavného autora štúdie a doktorandského študenta na College of Public Health na University of Georgia.
Vysoké hladiny omega-6 viedli k nižšiemu výskytu 14 rôznych typov rakoviny, vrátane mozgu, malígnych melanómov a močového mechúra.
V štúdii boli výhody vysokých hladín mastných kyselín nezávislé od rizikových faktorov ako index telesnej hmotnosti (BMI), konzumácia alkoholu a fyzická aktivita.
Niektorí odborníci však tvrdia, že je potrebný ďalší výskum, najmä preto, že štúdia zaznamenala mierny nárast rakoviny prostaty u mužov s vyššími hladinami omega-6.
"Toto je zaujímavá štúdia s nádejnými zisteniami," povedala Marissa Shams-White, PhD, MPH, hlavná vedkyňa pre populačnú vedu v American Cancer Society. "Štúdia mala mnoho predností, vrátane veľkej populácie. Avšak, ide len o jednu štúdiu a zistenia nemusia byť aplikovateľné na všetkých dospelých."
Omega-3 a omega-6 mastné kyseliny sú dôležitými zdrojmi diétneho tuku. Omega-3 je prospešné pre zdravie srdca a mozgu a znižuje zápaly, zatiaľ čo omega-6 poskytuje energiu a podporuje celulárne zdravie.
Shams-White vysvetlila, že pozorovacie štúdie, ako je táto, skúmajú súvislosti medzi živinami a zdravotnými výsledkami, ale nemôžu stanoviť príčinné súvislosti dokazujúce, že príjem mastných kyselín mení riziko rakoviny.
"V súčasnosti je nekonzistentný dôkaz, že rybie olejové doplnky a akékoľvek iné doplnky stravy môžu ovplyvniť riziko rakoviny," povedala Shams-White. "Príjem doplnkov môže mať na zdravie iný vplyv než konzumácia živín z potravy."
Aktuálne odporúčania pre prevenciu rakoviny navrhujú prijímanie živín prostredníctvom stravy, nie doplnkami stravy, dodala.
"Diétne zdroje sú bohaté na iné živiny a vitamíny, ktoré môžu spolu ovplyvniť zdravie. Napríklad, ryby nie sú len dobrým zdrojom omega-3, ale tiež zdrojom bielkovín, vitamínu D a vitamínov skupiny B, ako selén a draslík," povedala Shams-White.
Výskum naznačuje, že väčšina Američanov konzumuje asi 10-krát viac omega-6 než omega-3, podľa Amy Bragagnini, MS, RD, hovorkyne Akadémie výživy a dietetiky a klinickej onkologickej dietologičky v Trinity Health Lacks Cancer Center v Grand Rapids, Michigan.
Potraviny bohaté na omega-3 zahŕňajú mastné ryby ako losos a sardinky, chia semienka, ľanové semienka, vlašské orechy a špenát. Omega-6 tuky pochádzajú hlavne z rastlinných olejov ako slnečnicový a šafranový olej.
"Odporúčala by som ľuďom snažiť sa získať viac omega-3 mastných kyselín z potravy, keď môžu," povedala Bragagnini, dodajúc, že je lepšie zvýšiť príjem omega-3 než znižovať omega-6 vo vašej strave.
Dospelí by mali podľa amerických diétneho pokynov konzumovať celkom 230 gramov rýb týždenne.
Bragagnini poznamenala, že ak majú jej pacienti problémy s pridávaním omega-3 do svojej stravy, odporučí im konzultovať to s lekárom ohľadom užívania doplnku.
Pridanie omega-3 a omega-6 mastných kyselín do vašej stravy môže mať zdravotné výhody, vrátane mierneho zníženia rizika niektorých rakovín. Snažte sa zakomponovať do svojich jedál potraviny ako mastné ryby, chia semienka, vlašské orechy a rastlinné oleje pre vyváženú výživu. Hoci sú doplnky možnosťou, ak je diétna príjem obtiažny, aktuálne smernice odporúčajú zamerať sa na celkové potraviny pre širšiu škálu živín.